O NATJECANJU

1. HNL nastala je 1992. godine, nakon raspada Jugoslavije. Natjecanjem rukovodi Hrvatski nogometni savez.

Prva hrvatska nogometna liga od sezone 2013./14. uključuje 10 klubova iz Hrvatske. Natjecanje se odvija po četverokružnom bod sustavu (9+9+9+9=36 kola). U natjecateljskoj godini 2015./16. Prva HNL imat će također 10 klubova sudionika. U odnosu na prethodnu sezonu, novi prvoligaš je zaprešićki Inter.

Raspored se utvrđuje ždrijebom natjecateljskih brojeva klubova uz primjenu Bergerove tablice time da prvoplasirani klub iz natjecateljske godine 2013./2014. ima pravo izbora natjecateljskog broja. 

Utakmice Hrvatski telekom Prve lige igraju se prema usvojenom Kalendaru natjecanja.

Prvoplasirani klub prvenstva Prve HNL sudjeluje u natjecanju Uefine Lige prvaka, a klubovi koji zauzmu drugo i treće mjesto u prvenstvu, sudjeluju u natjecanju Uefine Europske lige.

Na kraju natjecateljske godine 2015./16. ligu napušta klub plasiran na posljednjem (10.) mjestu na tablici, a pretposljednji (9.) klub igra kvalifikacije za ostanak s drugoplasiranim iz Druge HNL po dvostrukom kup-sustavu. Kvalifikacijama rukovodi Povjerenik za natjecanje Prve lige, a domaćin prve utakmice određuje se ždrijebom.

TIJELA NATJECANJA

Povjerenik za natjecanje: Josip Brezni
Povjerenik za određivanje sudaca: Ivan Peraić
Povjerenik za sigurnost: Miroslav Marković
Disciplinski sudac: Saša Pavličić-Bekić
Povjerenik za određivanje kontrolora sudaca: Ante Kulušić