Inter Zaprešić

Feljton 3 - Godine mira i pad 1997

Datum objave: 11.06.2016

Inter je u prvoj sezoni hrvatske samostalnosti izgradio status jednog od najboljih klubova u državi. Zaprešić je postao nezaobilazna točka kada bi se povela riječ o nogometnoj situaciji na nacionalnoj razini. Sljedeće sezone nisu bile tako uspješne kao proljeće '92, ali Inter je mirno brodio prvoligaškim vodama. U sezoni 1993/94. opet je osvojeno četvrto mjesto, bilo je lijepih pobjeda i uspješnih nastupa. 
U sezoni 1996/97., međutim, događaji su krenuli neželjenom putanjom. Neuvjerljive igre i rezultatski podbačaji, česte promjene trenera, rezultirali su napuštanjem prvoligaškog društva. Nakon šest sezona u najjačem nacionalnom razredu, Žuti su preselili u drugoligašku konkurenciju. Pokušali se se što prije vratiti u Prvu ligu, no u proljeće 1998. nisu u tome uspjeli.
Zatim je došlo do velike krize koja je Inter odvela u Treću ligu, a u sezoni 1999/2000. čak je prijetila opasnost ispadanja i iz trećeg ranga natjecanja. Inter je bio na dnu, s nimalo ugodnim perspektivama. Na polovici natjecanja ipak je pronađen spas, dogodilo se to doslovno u posljednji trenutak. Novo vodstvo kluba krenulo je u konsolidaciju, dovedeni su dobri igrači i Zaprešićani su, za početak, zadržali trećeligaški status.
Već 2001. izboren je ulazak u Drugu ligu, da bi misija povratka okrunjena 2003. kada je Inter opet postao prvoligašem. Povratak je izboren u kvalifikacijama protiv Pomorca i Zaprešić je nakon šest godina opet dobio priliku gledati prvoligaški nogomet. Povratak u Prvu ligu ostvaren je pod trenerskim vodstvom Lončarevića, dok je novi prvoligaški život otpočeo s Josipom Kužeom na klupi. Na samom početku sezone 2003/04. Inter je upisao i nezaboravnu pobjedu na Poljudu, kada je Hajduk svladan s velikih 4:1!. (Ivica Pezelj)