vijest_tatomirovic

PREDSTAVLJAMO IVANA TATOMIROVIĆA

Datum objave: 11.01.2019

Ivan Tatomirović dugo je bio želja Interovog trenera Samira Toplaka. Ove zime iskusni stoper napokon je stigao u Zaprešić. Toplak želi obranu učiniti čvršćom i u Tatomiroviću vidi čovjeka koji će mu o toj nakani biti od velike pomoći.

Ivan je rođen 11. siječnja 1989. u Smederevskoj Palanci, a sedam godina omladinskog staža proveo je u Crvenoj zvezdi. Ona ga ja poslala na kaljenje u redove srpskog drugoligaša Srema, nakon čega je Tatomirović preselio u Sarajevo. S tim klubom osvojio je naslov prvaka i pobjednika Kupa BiH, te igrao u play offu kvalifikacija Europske lige. Ivan je u Sarajevu bio i kapetan, baš kao ranije u podmlatku Zvezde i kadetskoj reprezentaciji Srbije i Crne Gore. Tatomirović je, primjerice, u mladim danima igrao s Nemanjom Matićem, danas zvijezdom Manchester Uniteda.

Tatomirović je 2015. iz Sarajeva preselio u Finsku, gdje je uspješno nastupao za HJK, RoPS i IFK Mariehamn. Proglašavan je i najboljim obrambenim igračem finske lige. Nas je zanimalo kako je došlo do Ivanova dolaska u Zaaprešić.

-Već sam nekoliko prijelaznih rokova bio na vezi s trenerom Toplakom i snažno me privlačilo igranje u hrvatskoj ligi. No, kako se u Finskoj za vrijeme ljetnog prijelaznog roka igra liga, klubovi me nisu puštali. Sada se otvorila mogućnost transfera i do njega je došlo na zadovoljstvo svih, mog novog i prethodnog kluba, kao i moje obitelji.

Kakva je finska liga?

-Jako je zahtjevna, iako po nogometnom znanju zaostaje za ligama s ovih naših prostora. Finske momčadi su fizički izrazito spremne, a imaju i vrlo dobre uvjete za rad. Prvenstvo se igra sedam i pol mjeseci bez odmora i to nije lako izdržati. Kao ni duga putovanja, jer razdaljine su velike, a malo klubova putuje avionima.

Ivan je upoznat s podatkom da je Inter jesenas primio mnogo golova.

-Znam to i pretpostavljam da je trener Toplak i zato želio moj dolazak. Želim dati doprinos da se situacija poboljša, ali obranu igra cijela momčad, ne samo obrambeni igrači. Sudeći po ovome što sam vidio, mislim da ćemo u nastavku sezone funkcionirati kako treba.

Kojeg obrambenog igrača Tatomirović najviše cijeni?

-Dok sam bio u Zvezdi, za nju je igrao Nemanja Vidić. On je moj idol, divio sam se njegovim nastupima i profesionalizmu. Osim Vidića, najviše sam uvažavao Alessandra Nestu... (I. Pezelj)