Inter Zaprešić

TRENERI ŠKOLE MLADEŽI – TADIJA BEKAVAC

Datum objave: 23.04.2018

Tadija Bekavac važan je član stručnog stožera Interovog juniorskog pogona. Osim što je dragocjen suradnik trenera Srećka Bogdana, Bekavac vodi juniore 2, s kojima bilježi odlične rezultate.

Tadija je rođen 1978. u Vinkovcima, a nogomet je počeo igrati u Šokadiji iz Starih Mikanovaca. Igrao je na stoperskoj poziciji, a kasnije nastupao za dva đakovačka kluba, Croatiju i Đakovo, i to u vrijeme kada su bili drugoligaši. Nakon odsluženja vojnog roka lagano su kopnile Tadijine igračke ambicije, iako je po dolasku u Zagreb 2000. godine bio član Lokomotive i Gorice. Stigao je završiti i Prometni fakultet, ali put ga je odveo u trenerske vode.

Trenerskim poslom počeo sa baviti u Mladosti iz Obrezine, nastavio u Hrvatskom Leskovcu, vodio je mlađe uzraste, osvajao prva mjesta u ligama u kojima su sudjelovali njegovi učenici. U Inter je došao 2013. godine, najprije trenirao 'prstiće', a u prošloj sezoni s kadetima 2 osvojio prvo mjesto u odgovarajućoj ligi. Zatim je prešao u juniorski pogon i sada je na sigurnom putu prema osvajanju prvog mjesta s juniorima 2, riječ je o Trećoj ligi središta Zagreb.

Bekavac je stekao UEFA-inu A licencu, a namjerava se domoći i one naziva PRO. Cilj mu je voditi seniorske momčadi, ali u ovom je trenutku potpuno fokusiran na Interove juniore. Tadija kaže:

-Interovi juniori na visokoj su razini u hrvatskim okvirima. To govore i rezultati koje prva juniorska momčad postiže, trenutačno treće mjesto u Prvoj HNL i plasman u polufinale Kupa. Poboljšanjem uvjeta značajno je poboljšan i rad, a selekcija je bitno proširena i to se lako uočava. Rešetar već igra za seniorsku momčad, a mogu spomenuti još nekoliko najnadarenijih kao što su Gadže, Nekić, Špoljarić, Šlogar...

Bekavac preferira napadački nogomet, forsira sustav 4-4-2 s rombom u veznoj liniji. Od stranih velikana najdraži mu je Real, ali najviše cijeni igru koju je Guardiola stvorio u Manchester Cityju. Uvažava i naše stručnjake poput Rajka Magića koji mu je predavao na Akademiji, pamti i vrhunska izlaganja Nike Kovača, kaže kako se mnogo može naučiti od Samira Toplaka, značajno mu koristi suradnja sa Srećkom Bogdanom.

Generalno, najviše voli engleski nogomet, tempo, agresivnost i čvrstoću koji tamo vladaju. Sve su to bitni orjentiri koji usmjeravaju ovog nadarenog trenera... (I. Pezelj)