osijek211019

JESEN AFIRMACIJE NIKOLE SOLDE

Datum objave: 07.12.2019

Približava se kraju tjedan u kojem nogometaši Intera imaju dvije utakmice. Prije nekoliko dana poraženi su (0:2) od Osijeka u četvrtfinalu Kupa, a ove subote (7. prosinca, 17.30 sati) u Zaprešić dolazi novi gost. Riječ je o Hajduku, odnosno utakmici 18. kola Hrvatski Telekom Prve lige.

Inter nakon serije poraza Splićane dočekuje kao posljednjeplasiran prvoligaš, s prikupljenih 11 bodova. Ova je jesen prilično sumorna za našu momčad, ali ima u njoj i ohrabrujućih primjera. Jedan takav svakako je mladi Nikola Soldo, rođen u siječnju 2001. godine. Još, dakle, nije napunio ni 19 godina, ali već se uspio nametnuti kao igrač lijepe budućnosti. Prikupio je Nikola 12 prvoligaških nastupa (jedan pogodak, Rijeci), te jednu utakmicu u Kupu. Pitamo ga je li se nadao takvom statusu nakon prelaska iz juniora u seniore?

-Kad me trener Samir Toplak pozvao na pripreme, nadao sam se i minutaži. Bilo mi je jasno da prilika postoji i dao sam sve od sebe da je iskoristim.

Iskoristio je priliku vrlo dobro. Iako se ponekad potkradu logične pogreške, Soldo se ove jesedni u velikoj mjeri afirmirao.

-Većinu minutaže proveo sam na stoperskoj poziciji, a u dva navrata zaigrao i na zadnjem veznom. Iako mi je veznoj liniji ljepše igrati, jer sam češće u kontaktu s loptom, nemam ništa ni protiv uloge stopera.

Kolika je razlika između juniorskog i seniorskog nogometa?

-Velika, to su dva svijeta, kako u trci tako i u u duelima. U Prvoj HNL sve je mnogo brže i ozbiljnije.

Nikola je sin proslavljenog hrvatskog reprezentativca Zvonimira, koji između ostalog ima i brončanu medalju sa Svjetskog prvenstva 1998. godine. Igrao je Nikolin otac i u Interu (osvojen Kup), Dinamu, te dugi niz godina u Stuttgartu. Kasnije se posvetio trenerskom pozivu...

-Gledao sam dosta očevih utakmica na starim snimkama i uočio o kakvom se kvalitetnom igraču radilo. Tata je mogao igrati na više pozicija, to je ono što i ja želim. Volio bih ostvariti karijeru poput njegove, ako ne i bolju.

Zvonimir gleda sve sinove nastupe u Zaprešiću, ode i na poneko gostovanje. Zanimljivo je da su i dva Nikolina starija brata nogometaši. Matija je bio i član Intera, a sada zajedno s Filipom igra u slovenskim Brežicama. Matija je vezni, Filip napadač...

-Dodajte mene na stoperu i mogli bismo zajedno skladno funkcionirati u jednoj momčadi – pomalo u šali kaže Nikola. A zašto uostalom jednog dana i ne bi bilo tako u zbilji – dodajemo mi.

Nikola je ove jeseni pozivan u reprezentaciju 'do 19' koju vodi Josip Šimunić, a pamtimo i kako je trener Toplak govorio da Soldo već zaslužuje i prilike u nacionalnoj selekciji 'do 21'... Za kraj, Nikola je ponešto rekao i o predstojeće dvije Interove utakmice:

-Imamo Hajduk doma i Goricu vani. Bilo b odlično uzeti bar tri boda. No, prvo se bavimo Splićanima, protiv kojih nas čeka vrlo ozbiljna i čvrsta utakmica. Unatoč tome, nadam se da bismo mogli popraviti bodovni konto! (I. Pezelj)