Sjećanje na osvajanje Kupa Hrvatske

Datum objave: 24.06.2016

Prije 24 godine nogometni Zaprešić probudio se sretan i ponosan, s velikim trofejom. Večer prije, 23. lipnja 1992., Inter (tada se zvao Inker) u Maksimiru je ostvario uspjeh za sva vremena. U uzvratnoj utakmici finala prvog Kupa Hrvatske naš klub pobijedio je Dinamo (tada HAŠK Građanski) i podigao pokal namijenjen najboljem.

Inter je u prvoj sezoni samostalne Hrvatske imao izvrsnu momčad i odličnog trenera Iliju Lončarevića. O snazi Žutih jasno govori podatak da u šest utakmica toga proljeće nisu pretrpjeli poraz od Dinama i Hajduka. Štoviše, s Dinamom su upisane tri pobjede i remi, s Hajdukom pobjeda i remi. Nezaboravno!

Zaprešićani su do finala Kupa stigli eliminiravši u četvrtfinalu Osijek, u polufinalu Croatiju iz Đakova. Finale je za suparnika nosilo Dinamo, kojeg je te sezone vodio Vlatko Marković. Malo tko očekivao je da će u finalu trijumfirati Inter, Dinamo je imao status velikog favorita.

Prva utakmica odigrana je 16. lipnja 1992. pred punim tribinama u Zaprešiću. Završilo je 1:1. Inter je poveo golom Zorana Živkovića u 68. minuti, a izjednačio je Željko Adžić u 88. minuti.

Inter: Bronić, Antolić, Živković, Kasumović, Soldo, Šorgić, Brnas, Lučan, Cvjetković (od 74. Knez), Čalo, Miletić (od 64. Kučko).

Dinamo: Ladić, Geršak (od 78. Kovačić), Gašpar (od 68. Panadić), Mamić, Peršon, Ištvanić, Židan, Adžić, Vlaović, Duspara, Peternac.

Dinamo je, dakle, uoči uzvrata imao povoljan rezultat i utakmicu odluke na svom terenu. U Maksimiru je, međutim, Inter odigrao perfektnu utakmicu i pobijedio 1:0. Strijelac je bio Damir Kasumović u 18. minuti. Bio je to pogodak vrijedan nezaboravnog trofeja.

Dinamo: Ladić, Geršak, Gašpar, Mamić, Peršon, Ištvanić, Židan (od 57. Kovačić), Adžić, Vlaović, Duspara, Peternac (od 78. Šoić).

Inter: Bronić, Antolić (od 80. Kučko), Živković, Kasumović, Soldo, Šorgić, Jurčić, Perković, Brnas, Čalo, Miletić.

Prošlo je gotovo četvrt stoljeća, ali ljetna zagrebačka večer 1992. godine zaslužuje vječno pamćenje. (I. Pezelj).