Inter Zaprešić

Samir Toplak, Interov trener na kraju sezone

Datum objave: 11.06.2016

Inter se prije godinu dana vratio u Prvu HNL. Bio je to lijep uspjeh, no pred Zaprešićanima su tek stajali pravi izazovi. Trebalo je u elitnoj hrvatskoj konkurenciji opstati i osigurati nastavak prvoligaškog života. Danas možemo kazati da je momčad Samira Toplak obilno nadmašila osnovni cilj. Inter je elegantno izbjegao grč borbe za ostanak i dohvatio status najugodnijeg iznenađenja prvenstva. Na kraju je zauzeo odlično 5. mjesto u prvoligaškom društvu.
Trener Toplak kaže:
-Nitko nije očekivao da ćemo imati tako dobru sezonu. Nadali smo se da ćemo biti konkurentni, tu negdje s momčadima iz donjeg doma. Željeli smo dohvatiti osmo mjesto ili čak izbjeći posljednje i izravno ispadanje. Međutim, još tijekom pripremnih ljetnih utakmica sa Zagrebom, Lokomotivom i Slavenom Belupom uvidjeli smo da smo s tim momčadima u najmanju ruku ravnopravni. Naravno, prvenstvo je nešto drugo, ali dobar start nas je usmjerio u pozitivnom smjeru i napunio nas samopouzdanjem.
U nastavku trener napominje:
-Imali smo dobar kadar iz drugoligaških dana, što smo nadogradili dovođenjem novih igrača. Moja filozofija bila je da je bolje dovesti najbolje igrače iz 2. lige, nego one koji u 1. ligi nisu imali značajniju minutažu. I pogodili smo, igrači poput Šoljića i Ottochiana postali su pojačanja, osim kvalitete nosila ih je i glad za dokazivanjem u Prvoj HNL.
U sljedećoj sezoni treba zadržati visoku razinu.
-Druga sezona može biti opasna. U prvoj momčad ima mnogo entuzijazma i poleta, treba tako nastaviti. Otići će nam bar dva-tri važna igrača, no bitno je zadržati okosnicu sastava. Ako, primjerice, od 10 standardnih igrača zadržimo sedmoricu, nadograditi ćemo to s trojicom novih. Svako veće osipanje moglo bi predstavljati problem.
Ilija Nestorovski, najbolji strijelac Prve HNL, odlazi u Palermo. Kako ga nadomjestiti?
-On će sigurno nedostajati, njegov učinak i pogotke teško je nadoknaditi. Pokušat ćemo dovesti napadača koji je spreman postići 12 do 15 golova u sezoni, to bi bilo odlično. Također, od ostalih igrača očekujem bolji realizatorski učinak. To se odnosi na Blaževića, Bočkaja, Ottochiana... Bez Ilije će biti teže, on je nizao pogotke, odlučivao utakmice, ali nema kukanja.
Što Interovi navijači mogu očekivati od nove sezone?
-Želimo biti još bolji, zadržati kontiniutet napredovanja. Iz nas su dvije godine dobrog rada, sad treba izglancati detalje, koji u nogometu čine razliku. Istodobno, čvrsto smo na zemlji, svajesni svog budžeta i mogućnosti, tako da je opet glavni cilj ostanak među deset najboljih klubova u Hrvatskoj, zaključio je Toplak. (Ivica Pezelj)