Inter Zaprešić

TRENERI ŠKOLE MLADEŽI – MARIO KUŠ

Datum objave: 05.04.2018

Mario Kuš, trener Interovih limača, rođen je 1973. godine u Zaprešiću. Mario je iz Kupljenova, a nogometom se počeo baviti u Dinamu. Bio je vrlo nadaren, o čemu svjedoče i podaci da je kao pionir i kadet bio reprezentativac Jugoslavije, kao junior Hrvatske.

Kuš, plemeniti vezni igrač, u sezoni 1992/93. bio je dio Dinamove momčadi koja je, pod vodstvom Ćire Blaževića, osvojila naslov hrvatskog prvaka. Mario je tada prikupljao prve minute seniorskog nogometa, a put ga je zatim vodio u prvoligaša Šibenik. Potom ga je Dinamo posudio našem klubu, za koji je zaigrao u sezoni 1994/95. Kasnije je u potpunosti postao Interov igrač. Za našu momčad odigrao je 50 prvoligaških, 18 drugoligaških i 28 trećeligaških utakmica. U međuvremenu je nosio dres Zagorca iz Krapine, a ozljede su požurile njegov prekid igračke karijere.

Pitamo ga za najdojmljivije epizode iz nogometaškog staža.

-Svakako razdoblje u Dinamu od moje 12. do 20. godine - kaže Mario. -Bilo je to najljepše doba, dijelio sam svlačionicu s nizom odličnih igrača. Sa mnom su bili Butina, Tomas, D. Šimić, Marić, Jovićević, Žitković, Geršak... Ne mogu ni pobrojati sve koji su tada slovili kao veliki talenti. Kad je u pitanju Inter, rado se sjetim one utakmice s reprezentacijom Francuske, tada aktualnim svjetskim prvakom. Francuska se te 2000. godine pripremala za Euro u Belgiji i Nizozemskoj. Mi smo bili trećeligaš, ali dobro smo se nosili. Igralo se ujutro, Zaprešić je bio na udaru kiše i vjetra. Tada je u našoj momčadi bilo mnogo igrača iz Zaprešića i okolice. Izgubili smo 1:4, Žitković je zabio za nas, a Francuska je mjesec dana kasnije osvojila europski naslov.

Kako Mario danas gleda na svoj igrački učinak?

-Sigurno sam mogao više ostvariti, no bilo je tu svega, nesreće, ozljeda, moje tvrdoglavosti, loših procjena. Ali, ne žalim, mnogo toga sam prošao i, što je najbitnije, ostao i dalje u nogometu.

Spomenuli smo, Kuš trenira limače 1 i limače 2, a odnedavno u svakoj od tih kategorija egzistiraju dvije momčadi. U radu s limačima angažiran je i Ivan Šarčević, a Kuš nas vraća na početak svog trenerskog posla, također u Interu. Bilo je to prije nešto manje od 20 godina.

-Još dok sam igrao počeo sam raditi s generacijom '93, Franjo Rau i ja vježbali smo te klince. Kasnije sam radio sa svim uzrastima u Školi mladeži, a sada se s limačima natječemo u 1. ligi NS Zagrebačke županije i 1. ligi središta Zaprešić.

Mario, koji ima UEFA-inu A licencu,  kaže kako sustav igre prilagođava igračima koje ima na raspolaganju, a najdraža mu je formacija 4-4-2. Od svjetskih trenera naročito cijeni Hiddinka, Heynckesa, Kloppa i Pochettina. Upravo zbog ove potonje dvojice najradije pogleda utakmice Liverpoola i Tottenhama. Voli gledati i Barcelonu, prvenstveno zbog čarobnjaka Messija. (I. Pezelj)