Inter Zaprešić

KELAVA ČUVA INTEROVU MREŽU

Datum objave: 20.06.2018

U Inter je došao vratar bogate biografije, čuvar mreže o kojemu se mnogo toga zna. Ivan Kelava danas je tridesetogodišnjak koji se ima za čime osvrnuti, ali isto tako i vratar u najboljim godinama.

Kelavina karijera prije sedam-osam godina krenula je meteorskim uzletom. Izborio se za mjesto prvog Dinamova golmana, u kolovozu 2011. briljantnom večeri u Malmoeu omogućio Modrima plasman u Ligu prvaka, a nekoliko tjedana kasnije izvrsno branio u Maksimiru protiv Reala. Malo je vratara koji su igrali protiv Cristiana Ronalda a da im veliki Portugalac nije zabio, mnogima i više puta. Kelavi nije, nijednom...

Osvajao je Ivan trofeje s Dinamom, branio za mladu reprezentaciju, a 2012. godine tadašnji izbornik Slaven Bilić poveo ga je na Europsko prvenstvo koje se igralo u Poljskoj i Ukrajini. U ljeto 2013. Kelava je krenuo u inozemstvo, iste godine branio za Udinese u Serie A i Europi. Priča iz snova, koja ipak nije imala takav nastavak.

Nakon što se oporavio tadašnji prvi vratar Udinesea Željko Brkić, Kelava je skliznuo u pričuvu, a kasnije su uslijedile brojne selidbe. Bio je u Carpiju (Italija), Spartaku iz Trnave (Slovačka), Granadi (Španjolska), Debrecenu (Mađarska) i, prije dolaska u Inter, Iasiju (Rumunjska). Negdje s više, negdje s manje uspjeha, ali činjenica je da to nisu bile staze koje je svojedobno najavio kao Dinamov vratar. Ivan će to ovako prokomentirati:

-Bilo je dosta tih stanica. Iskušao sam dvije lige koje spadaju u sam svjetski vrh, talijansku i španjolsku, u Slovačkoj sam imao jako uspješno razdoblje. U Rumunjskoj je bilo dobro do ozljede ramena... Naravno, nije sve uvijek išlo kako sam zamislio, ali u životu moraš biti spreman i na takve situacije.

Dolazak u Inter smatra dobrim iz više razloga:

-Zaključio sam kako je vrijeme za povratak doma. Sada živim u Zaprešiću odakle mi je i supruga, ovaj grad mi odgovara i zbog obiteljskih razloga, djece. Kada je došla Interova ponuda, lako smo se dogovorili, brzo sam odlučio i zadovoljstvo mi je što sam postao dijelom ovog kluba. Suigrači su me odlično prihvatili, neke sam znao i ranije. Kada sam mogao, gledao sam Interove utakmice, prošla je sezona bila kvalitetna. Vjerujem da će takva biti i predstojeća.

Potom je Ivan dodao:

-Mislim da opet možemo biti oko šestog mjesta, smjestio bih nas u rang momčadi poput Lokomotive i Slavena Belupa. No, pustimo priču, jedino mjerilo bit će teren, bitno je u svakoj utakmici dati sve od sebe, izvući maksimum.

Kelavi nije bilo lako izabrati najdojmljiviji trenutak iz vlastite karijere. Logično, mnogo je toga iza njega, prošao je Ligu prvaka, Euro, Serie A, Santiago Bernabeu, San Siro, rimski Olimpico, Mestallu, doživio čestitke Realova predsjednika Florentina Pereza... Ipak, na vrh je stavio nezaboravnu večer u Malmoeu, večer kada je briljantnim obranama Dinamo uveo u Ligu prvaka.

-Ta utakmica mnogo je značila meni, ali još više klubu, zaključio je Ivan.

Sada se u njegove obrane uzda jedan drugi klub – Inter. (I. Pezelj)